A GKI-igazolvány - mi igaz a pletykákból?


Mi a helyzet a GKI-igazolvánnyal?

Többen is kérdeztetek a GKI -igazolványról.

Ezért röviden írok most erről, amivel jó tisztában lenned.

Többen is jeleztétek telefonon, hogy egyes közlekedési felügyelőségek a belföldi fuvarozók járművezetőitől 2012. január 1. után megkövetelik a 2008-tól, illetve 2009. szeptemberétől alkalmazható GKI-igazolványt. Kérdeztétek, hogy akkor most mi a helyzet ezzel, tényleg kell-e? A hatóság hivatkozási alapja - amiért szerintük jogos ez a követelés - a 89/1988 MT rendeletet felváltó 261/2011. Kormányrendelet, mely nem tartalmazza azt a kitételt, miszerint a GKI megszerzésére legkésőbb 2013. (autóbuszosoknál), illetve 2014. szeptember 9-ig (árufuvarozóknál) kell sort keríteni.

Nos, szerencsére, ez még NEM elég, mivel van más jogszabály is! Tekintettel arra, hogy a kérdést nem csak a 261/2011-es rendelet tartalmazza, hanem az azóta is hatályban lévő 24/2005. GKM rendelet is, valamint arra, hogy az abban foglaltak egyértelműen mutatják, hogy a fentebb említett határidők érvényesek, az Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének értelmezése szerint - és kollégáim, Dankó László és Dr. Szabados Tibor, valamint Kecskés Imre szerint is - nincs jogszabályi alapja a GKI megkövetelésének. Az MKFE még azt is megtette (ez NEM a reklám helye, csak infó), hogy megkérte a jogalkotó állásfoglalását is, a szakminisztérium részéről megerősítették álláspontjukat.


Háttér információ a GKI-hoz

Az Európai Unió közúti biztonsági irányelveit követve Magyarországon a hivatásos autóbusz-vezetőknek 2008. szeptember 9-ét követően, a hivatásos tehergépkocsi-vezetőknek 2009. szeptember 9-ét követően a közúti közlekedési szolgáltatói tevékenységük végzéséhez meg kell szerezniük a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt. Ez az igazolvány a biztonságos gépjárművezetéshez szükséges ismereteik és képességeik megszerzését igazolják. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nemzetközi vagy belföldi szolgáltatói igazolványt a GKI igazolvány váltotta fel.

A nemzetközi árufuvarozási igazolvány – mivel 5 éves érvényességű –, az érvényesség idejéig használható. Aki annak idején nem volt kötelezett SZAB- vizsgáztatásra (SZAB: szakmai alap-képesítési bizonyítvány), az legfeljebb 2014. 09. 10-ig KÖTELES megszerezni ezt a szakmai továbbképzési képesítést, melyre a Közlekedési Hatóság új típusú gépjárművezetői képesítési igazolványt állít ki.

(Javaslom, hogy azok a gépjárművezetők, akik a régi típusú SZAB-bal rendelkeztek vagy rendelkeznek, annak lejárata előtt csinálják ezt meg, mert volt rá eset, hogy a külföldi közlekedési hatóság a régi nemzetközi árufuvarozói bizonyítvány érvényességének lejáratát és az új típusú gépjárművezetői igazolvány hiányát bírsággal szankcionálta.)

Az árufuvarozó-autómentő (KKSZ) vizsga 2014. 09. 10-ig érvényes – mivel nem volt kötelezett a SZAB vizsgára –, ezért rá is vonatkozik ez a határidő. Utána GKI vizsga kötelező

(Természetesen ez az egész a 3,5 tonna össztömeget meghaladó fuvarozásra értendő, 3500 kg össztömeg alatt nem kell GKI vizsgát tenni! Ezt csak azért mondom, mert néhány munkáltató még most is el akarja küldeni a dolgozóját, ha nincs belföldes papírja. Erre figyeljünk!)


Kivételek ez alól:

Nem kell sem alap-, sem továbbképzésen részt venniük az alábbi járművek vezetőinek:

 • amelyek engedélyezett legnagyobb sebessége nem haladja meg a 45 km/h-t;
 • amelyek a fegyveres erők, a polgári védelem, a tűzoltóság és a közrend fenntartásáért felelős erők használatában vagy ellenőrzése alatt állnak;
 • amelyek műszaki fejlesztési, javítási vagy karbantartási célból forgalombiztonsági vizsgálat alatt állnak, vagy új, vagy felújított járművek és még nem kerültek használatba;
 • amelyeket szükséghelyzetben használnak vagy mentési akcióra jelöltek ki;
 • amelyeket járművezetési oktatás során használnak;
 • amelyek nem kereskedelmi célú személy- és áruszállításra használt, csupán személyes használatban lévő járművek;
 • amelyek a gépkocsivezető munkája során használandó anyagot vagy felszerelést szállítanak, feltéve, hogy e járművek vezetése nem tartozik a gépjárművezető elsődleges feladatához.


A fentiek fényében tehát arra hívnám fel a figyelmedet, hogy ne fogadd el az ezzel ellentétes álláspontot, bírság illetve figyelmeztetés esetén követeld annak visszavonását! 

Továbbá javaslom, hogy kezeld ennek megfelelően azon képzőszervek állítását, amelyek belföldi fuvarozók irányában a GKI azonnali megszerzésének kötelezvényét hirdetik. Rád bízom, hogyan.Ne feledd! Már csak 70 darabot lehet vásárolni az AETR könyvből! Kihagyod? És az ismerősöd, kollégád?

 • Ha a "piros könyvvel" (Húsba vágó kérdések) együtt rendeled meg az AETR könyvet, akkor a 2 könyvre 15% kedvezményt kapsz + egy grátisz DVD-t Dankó László eladásásában, amit Veszprémben tartott. Az előadást videóra vettük és kiadtuk DVD-n. A címe: "Amit a digitális tachográfról FELTÉTLENÜL tudnod kell!"  Hasznos DVD azok számára, akik digitális tachográfot is használnak! (Megjegyzés: ezt a DVD-t SEHOGY MÁSHOGY nem tudod megszerezni - kivéve még akkor, ha céges oktatást vásárolsz.)

 • Ha már van egy AETR könyved, minden további példányt 25%-os kedvezménnyel szerezhetsz be (javaslom, [NEV], hogy ajánld gyorsan a kollégádnak is! Ő már ennyiért kaphatja, ha a TE neved alatt veszi.).

 • Az egyetlen szemináriumra vett DVD-nk is akciós, tudod, a 4 darabos DVD-sorozat (megtalálod a könyv mellet, még van néhány belőle)!

 • És van néhány hasznos CD is melléjük, amit már több százan hallgatnak...


Mindezek a könyv mellé rendelhetők akciósan! És azt se feledd, hogy az AETR tagságra (előfizetés) már csak kevesebb, mint 2 hétig, május 15-ig lehet jelentkezni. (Tudod, ehhez van a jó néhány izgalmas és hasznos cikk, videók, előadások, stb.)

Kedves [NEV]! Ne mondd, hogy én nem szóltam időben! Most még léphetsz!

Kattints ide MOST a könyvért! Vagy kattints ide MOST a tagságért, amíg még lehet!Felkészítések

A felkészítésnek tehát 3 lehetséges megoldása van (ezeket célszerű vagy hasznos lehet ötvözni):
 1. AETR könyv és Húsba vágó kérdések könyv.
 2. AETR előfizetés (fél éves tagság) (Már csak május 15-ig rendelhető, utána már NEM! Gyerünk,mert lemaradsz róla, és ezzel rengeteg videóról és cikkről!)
 3. AETR céges oktatás, kedvezménnyel itt.
 4. Személyes tanácsadáshoz küldj egy emailt!


Üdvözlettel:

Kuzma Ferenc

Kuzma Ferenc
Kuzma Ferenc

AETR szakértő, oktató
logisztikai ügyintéző, nemzetközi szállítmányozási ügyintéző


AETR könyv akció!

KAPCSOLD BE A KÉPEKET!


Figyelj! Akció!

Ha mind a 2 könyvet megrendeled egyszerre, akkor ezt 85%-os áron (azaz, 15% kedvezmény) teheted meg!!!

Minden további, ezen felüli AETR könyvre vagy Húsba vágó kérdések könyvre viszont (ha több darabra van szükséged) már 25%-os kedvezményt kapsz könyvenként! 

Ha pedig a teljes AETR fegyverarzenál csomagot egyszerre megrendeled, akkor az egész csomagra 20% kedvezményt kapsz (tehát további 5% kedvezmény minden egyes anyagra).

Több vállalkozás is már megtette ezt, hiszen ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy minden sofőrnek legyen 1-1 példánya az AETR könyvből.

Ha már rendelkezel az AETR könyvvel, akkor további AETR könyv rendelése esetén a könyv ára BRUTTÓ 8.925,- forint helyett csak BRUTTÓ 6.694,- forintba kerül (+ postaköltség). Ha most ezzel a kedvezménnyel nem élsz, akkor marad a BRUTTÓ 8.925,- forint (nem mintha nem érné meg ennek a dupláját is). Ez 25% kedvezményt jelent!!!

Számolj, beszélj a kollégákkal, barátokkal, ismerősökkel, és AJÁNLD NEKIK IS! Vedd meg a sofőrjeidnek is, hadd legyen mindegyiknél az autóban!


Fontos!

Ugyanez az akció a Húsba vágó kérdések könyvre is igaz!

Kihagyhatatlan ajánlat: NE azért rendelkezz további AETR-könyvvel vagy Húsba vágó kérdések könyvvel, mert most az akció keretében 25%-ot megtakarítasz vele, de ha már van ez az akció, akkor bűn lenne kihagynod!

Kattints ide, és NE MARADJ LE RÓLA!

Ne hagyd ki az akciót!

Ajánlások az AETR könyv olvasóitól

* Alapvető meghatározások, jogszabályi részek értelmezése. Gépjárművezetőként számomra természetesen ez az egyik legfontosabb rész. Mivel jó ideje vagyok a "tanítványod", már régi ismerősként köszöntek vissza a jogszabályok, mégis nagyszerű dolog egy minden tudást magában rejtő könyvet a kézben és a fülkében tartani. :-))) - Bodó Gyula, sofőr
* Leginkább a tevékenység igazoló lap használata, a 2 sofőrös vezetés és a pihenőidők igazolása volt legfontosabb számomra. A könyvben megtaláltam minden egyéb apróbb információkat, amelyeket jó tudni, mivel azokért is jelentős összegű bírságokat fizethetünk! Mindenkinek csak ajánlani tudom! - Bakó Tamás, vállalkozó és sofőr* Nem emelnék ki külön fejezeteket. Minden hasznos és fontos információ egybegyűjtve végre!!!! Különösen fontos jogszabályváltozások frissítve. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hasznos és sokat segítő olvasmány!!! Üdvözlettel Zsolt. - Tarján Zsolt, sofőr* Egész nyugodtan mondhatom, hogy a könyv elejétől a végéig tökéletes és minden része hasznos! Egyébként tiszta szívből, csak gratulálni tudok hozzá!!! - Semperger József, vállalkozó* Elsőtől az utolsó fejezetig hasznos a könyv. De most leginkább a IV. fejezet volt tanulságos. Ez a könyv hasznosan kiegészíti a GKI alapképzést. Állandó társ lesz munka közben. Remélem, Kuzma Úr, fogjuk még látni a Szegedi Kamionos Country Fesztiválon is többször. Köszönöm!  - Simai Ferenc, sofőr* Amikor felmerül egy probléma, akkor fellapozom a vonatkozó részt. Idő hiányában eddig folyamatosan nem volt alkalmam átolvasni, de eddig minden kérdésünkre megtaláltuk a megfelelő választ!  - Busz-Túra Kft., Pépp Gábor ügyvezető* Nekem főleg a munkaidő elszámolás, és a tachográf használat volt hasznos. De rengeteg érdekes dologra rávilágított a könyv. Amit utólagosan is köszönök!  - Kádár János, sofőr* Az átlagnál kicsit jobban érdekel a könyv témája, és azt hiszem, hogy az átlagnál kicsit jártasabb is vagyok a témában, köszönhetően a bp-i szemináriumnak, és az átiratnak. Talán az EB iránymutatásokat emelném ki, amelyekkel így még máshol nem találkoztam. Szerintem minden fuvarozással foglalkozó vállalkozásnál kellene lennie egy példánynak, és a gépkocsivezető kollégáknak csak oda lenne szabad elszegődni, ahol a könyvben leírtak szerint kell dolgozni!!  - Kis András sofőr, Pécs* Az egész könyv a benne lévő fejezetek egymásra épülnek, szinte lehetetlen külön választani. Nagy segítség mindenki számára ez a szaktudás ahogy ez a könyv elkészült. Minden nap, mikor dolgozom a fejezetek különböző részein gondolkodom. És így hasznosítom a leírtakat. Köszönettel a könyvet. - Kis Ferenc, sofőr
Kattints ide, és SZEREZD MEG A SAJÁT példányodat!

AETR könyv

 

Minden jog fenntartva, Kuzma és Kuzma Bt. | 1043 Budapest, Erzsébet u. 21.  Tel: +36/70-379-4957  Email: info@aetr.hu